Veel gestelde vragen

Hier kan je het antwoord vinden op veel gestelde vragen in de praktijk.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een pup/ kitten?

+
-

Bij de aankoop van een kitten of pup, is het belangrijk je eerst de vraag te stellen welk ras je in huis wilt nemen en of je kunt voorzien aan de noden van dat ras. Zo heeft een Cavalier King Charles Spaniël minder behoefte aan veel lange wandelingen & activiteiten dan bijvoorbeeld een Border Collie. Of zal een langharig kattenras meer moeten worden gekamd dan een kortharig ras. Wat past er precies bij jou? Wil je graag intensief trainen met je hond, of gewoon een leuke gezinshond. Dit zijn allemaal vragen waarbij je best even stilstaat.

Bij de aankoop zijn de beste fokkers, deze die maar enkele rassen kunnen aanbieden. Zo hebben zij vaak kennis van de problemen binnen in een ras. Goede fokkers laten hun ouderdieren testen op ras specifieke  ziekten, en kunnen ook attesten voorleggen aan de koper.

Als je naar het kitten of de pup in kwestie kijkt, kan je al vaak iets zien over het karakter dat het later zal vertonen. Een heel bang kitten dat zich weg steekt, zal later toch nog een beetje bang blijven. Een zelfzekere pup die meteen op je afkomt, kan later trekken van dominantie vertonen. Een niet ervaren koper koopt best geen erg bang of erg zelfzeker dier, maar liefst een dier waarbij het karakter tussen in ligt.

Ook hoewel de fokker vaak aangeeft dat alle vaccinaties in orde zijn, wordt er toch aangeraden een eerste dierenartsbezoek te plannen, in de eerste week na aankoop. Dit om eventueel geborgen verbreken of kleine aanwezige problemen aan te tonen en op te lossen. Ook kan uw dierenarts veel hulp bieden naar het zindelijk maken/ ongewenst gedrag van uw dier.

Waarom zou ik mijn hond steriliseren of castreren?

+
-

Wanneer je net een kleine pup hebt aangekocht, is castratie of sterilisatie soms iets waar je nog niet meteen aan denkt. Toch is het belangrijk daar even bij stil te staan, omdat er vaak problemen voorkomen bij intacte dieren, die zich op latere leeftijd uiten.

Zo is het toch aangeraden om een teefje te laten steriliseren. Het is wetenschappelijk bewezen dat teefjes die gesteriliseerd worden op jonge leeftijd, minder borstkanker ontwikkelen. Zo is het risico op borstkanker miniem als je je hond laat steriliseren voor de eerste loopsheid. Ook een baarmoeder ontsteking komt veel voor bij oudere teefjes en kan fataal zijn indien ze te laat onderkend worden. Suikerziekte en baarmoederkanker wordt ook frequent gezien bij intacte teefjes. Een teefje van een klein ras wordt best op de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd, een teefje van een middengroot en groot ras best op 1 jarige leeftijd.

Bij een niet gecastreerde reu komen er minder problemen voor. Omdat grotere honden na castratie soms overgewicht en pootproblemen krijgen, wordt er niet steeds geadviseerd om te gaan castreren. Goedaardige prostaatgroei en testikeltumoren kunnen wel voorkomen maar worden opgelost door op het moment zelf te castreren. Als uw hond erg dominant is of een extreme geslachtsdrift heeft, gaat u wel best castreren, en dit op de leeftijd van 1 jaar.

 

 

Moet ik ook met een konijntje naar de dierenarts?

+
-

Bij de aankoop van een konijntje, is het ook aangeraden om een bezoekje te brengen tot uw dierenarts. Zo is het geadviseerd dat we een konijn ook vaccineren tegen myxomatose, RHD 1 & RHD2. Ook kan de dierenarts advies geven over voeding & huisvesting, wat erg belangrijk kan zijn voor de goede gezondheid van uw konijntje.

Help, mijn hond/ kat stinkt uit zijn bek, hoe komt dat?

+
-

Bij kittens en pups kan dit voorkomen door het wisselen van de melktanden naar het permanent gebit. Bij oudere dieren kan dat ook door de aanwezigheid van tandsteen. Hierbij zitten er bacteriën op de tanden, die een heuse ontsteking van het mondslijmvlies kunnen veroorzaken. Dit vaak met tandbederf tot gevolg, waardoor ook de mond kan stinken. Tot slot kan de bek ook stinken door interne problemen, zoals bijvoorbeeld nierfalen.

Mijn hond/kat drinkt meer dan gewoonlijk, moet ik mij zorgen maken?

+
-

Wanneer je bent overgeschakeld van natvoer naar droge korrels, en je dier drinkt meer, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Droge korrels bevatten nu eenmaal minder vocht, dus moeten ze meer drinken om voldoende water op te nemen. Ook bij een hittegolf is dit normaal. In alle andere gevallen, dien je je wel zorgen te maken. Er kunnen maagdarm-, lever-, nier– of andere problemen aanwezig zijn.

Mijn kat plast in huis, wat moet ik doen?

+
-

Veel mensen vinden het vervelend als hun kat in huis begint te plassen en denken niet meteen om naar de dierenarts te gaan. Toch is het belangrijk om medische problemen uit te sluiten. In huis plassen is immers het eerste symptoom bij een blaasontsteking. Ook oudere dieren, die om een intern probleem vaker moeten plassen, kunnen in huis gaan plassen. Is een medisch probleem na onderzoek uitgesloten, is het waarschijnlijk stressgerelateerd. Ook hierbij kan uw dierenarts helpen met de juiste tips of medicatie.

Hoe zit het met de wetgeving in verband met het houden van een huisdier?

+
-

Bij het houden van een hond moet deze volgens de wet gechipt en geregistreerd zijn. Wanneer de hond een andere eigenaar krijgt, dient ook de registratie aangepast te worden. Alsook wanneer de eigenaar verhuist of wanneer deze een ander telefoonnummer heeft. Wanneer men een nest van pups heeft, moeten ook de pups gechipt en geregistreerd worden eens ze het nest verlaten. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de (hobby)fokker.

Bij het houden van een kat moet deze volgens de wet gechipt, geregistreerd en voor 5 maand gesteriliseerd/gecastreerd worden. Ook als de kat bij jou blijft, moet deze in principe gesteriliseerd of gecastreerd worden. Hier geldt ook dat als u een nest kittens heeft, u deze ook moet chippen, registreren en steriliseren/castreren voor deze het nest verlaten.

Wanneer u reist naar het buitenland, is het ook verplicht uw hond/kat 21 dagen voor vertrek te vaccineren tegen Hondsdolheid.

Mijn hond/kat is bang van vuurwerk, wat kan ik doen?

+
-

Bij vuurwerk kan je het geluid van de knallen proberen te dempen, dit door bijvoorbeeld alle ramen en deuren dicht te houden en rolluiken naar omlaag te houden. Deze laatste tip is ook goed opdat de dieren dan geen lichtflitsen zien. Je kan het ook maskeren door de televisie te laten spelen.

Jouw aanwezigheid stelt uw hond/kat ook gerust, op voorwaarde dat je zelf ook kalm bent. Geef je dier ook toegang tot mogelijke schuilplaatsen, zoals bijvoorbeeld de kelder. Als dieren kunnen schuilen, voelen ze zich vaak minder angstig.

Voor erg bange dieren kunt u bij de dierenarts terecht voor eventueel angstremmende middelen.

Ons gezin wordt uitgebreid met een baby, wat met mijn kat/hond?

+
-

Tijdens de zwangerschap kan je je huisdier al laten wennen aan de komst van een baby. Zoals al pampertjes neerleggen op verscheidene plaatsen. Ook verse pampers kunnen vreemde geuren betekenen voor uw hond/kat. Maar langzaamaan ook al de benodigheden/meubels introduceren. Zo kunnen stressgevoelige katten al wennen aan het nieuw meubilair, bijvoorbeeld het parkje. Je kan al muziekmakend speelgoed regelmatig laten spelen.

Bij de geboorte van de baby, als het baby’tje nog in de kraamzorg ligt, kunt u al kleertjes -met de baby’s geur erop- introduceren aan de hond of kat. Ook vuile pampers kunt u neerleggen. Iets wat herkenbaar ruikt, wordt meestal goed geaccepteerd.

Tot slot, eens u thuiskomt, kunt u de maxi-cosi plaatsen op de grond, waarbij nieuwsgierige poezen of honden kunnen kennismaken met de nieuwe bewoner. Willen ze geen contact, wordt dat ook best niet geforceerd. Eens het kindje groter wordt, zullen de dieren op hun tijd contact maken.

Maak een afspraak

 

DIERENARTS DE VLIEGER
Nieuwenhovestraat 72
8790 Waregem

056 / 61 52 17
dierenarts.devlieger@gmail.com

BE 0837 918 167
OPENINGSUREN

Consultaties graag na afspraak.

Voeding en/of verzorgingsproducten kunnen afgehaald worden van maandag tot en met vrijdag van 17u tot 19u.

BIJ SPOED:      056 / 61 52 17